Hlavní navigace

Jak si správně nastavit .vimrc

3. 6. 2013 23:32 (aktualizováno) Petr Krčmář

Po instalaci editoru Vim z balíčků do čistého systému se často dočkáte nezkonfigurovaného programu. Jaké základní volby se hodí pro běžné použití?

Opět blogpost pro mou děravou hlavu a pro lidi, kteří si (jako já) nepamatují hlavní volby do .vimrc. Od teď už (nejen mě) bude stačit na novém počítači udělat jen copy-paste.

Protože Vim používám pořád, je pro mě důležitá jeho správná konfigurace. Ve Vim píšu všechny své článkyblogposty. Mimochodem i tento text píšu do Vim. Samozřejmě je mi jasné, že třeba programátoři mají Vim vyladěný mnohem lépe, ale já se teď snažím jednak ukázat svou vlastní konfiguraci a také pomoci začátečníkům s tím nejdůležitějším.

Základní konfigurace

Konfigurace Vim leží v ~/.vimrc  a u mě obsahuje devět hlavních příkazů, které mi nastavují Vim k obrazu mému:

set helplang=cs
set ruler
set showmode
set nocompatible
set backspace=2
set spelllang=cs
set spell
syntax on
set fileencodings=utf-8,latin2

Velmi stručný popis jednotlivých řádek: nastaví jazyk na češtinu, zapne zobrazení informací v posledním řádku, zobrazuje zapnutý režim, vypne kompatibilitu s Vi, zapne klasické použití backspace, český slovník překlepů, zapne slovník, zvýrazňování syntaxe, rozpoznání jednotlivých kódování.

Makra

Protože píšu obvykle HTML respektive XML, hodí se mi ještě pár maker, která také využívám denně mnohokrát. Především je to o obalování textu různými tagy. Ovládám je v příkazovém režimu a spouštím klávesovou zkratkou ctrl+znak.

Konfigurace vypadá takto:

map ^P I<p>^[A</p>^[jj
map ^H I<h1>^[A</h1>^[jj
map ^L I<li>^[A</li>^[j
map ^B A<br />^[j
map ^O I<question>^[A</question>^[jj
map ^A I<answer>^[A</answer>^[jj

Opět stručně vysvětlím: Makra se zapisují jako sled kláves, které voláte z příkazového režimu. Znaky se stříškou se píší tak, že nejprve stiskneme ctrl+v a pak kýženou kombinaci. ^P je tedy napsána jako kombinace ctrl+v a ctrl+p. Mimochodem ^[ je ctrl+v a escape.

Jak vidíte, většina maker zapne vkládací režim, vloží tag, vyskočí z vkládacího režimu, skočí na konec řádky, vloží další tag, opět vyskočí z vkládání a posune se o dva řádky (některá jen o jeden) dále. Takto jsem schopen několika málo klávesami otagovat celý článek třeba odstavcovými tagy <p> a </p>. Nebo si jednoduše vyrobit seznam s odrážkami s pomocí <li>.

Další informace

To je z mého .vimrc všechno. Pokud vás zajímají další detaily, pak si prostudujte následující zdroje:

Sdílet