Hlavní navigace

Nový web Debian-linux.cz

10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno) Petr Krčmář

Právě jsem oficiálně spustil svůj nový web Debian-linux.cz. Už z názvu je jasné, že se zabývá propagací distribuce Debian u nás. Najdete na něm především denní zpravodajství z dění okolo distribuce.

Web naleznete na docela intuitivní doméně Debian-linux.cz a každý (pracovní) den se na něm objevují novinky, zprávičky a informace v dění z distribuce. K nalezení jsou také užitečné odkazy a nějaké drobné povídání o distribuci, zpravodajství je ale stěžejním obsahem.

Vytvořit podobný projekt mě napadlo někdy na konci roku 2007. Došlo mi, že podle mnohých ukazatelů je Debian jednou z (ne-li zcela) nejpoužívanějších distribucí nejen na serverech. Vychází z něj mnoho derivátů a Ubuntu zase kraluje na desktopu.

Bohužel u nás se této distribuci nikdo systematicky nevěnuje. Server Debian.cz obsahuje jen statické texty a nikde vlastně neexistuje ucelený web, který by přinášel aktuální informace.

Root je pro tento účel nevhodný, protože se musíme věnovat všem distribucím a přílišná debianizace by mohla našim zprávičkám uškodit. Rozhodl jsem se tedy koupit vlastní doménu a na ní spustit web, který se bude věnovat výhradně Debianu. Debian používám už mnoho let a zkušenosti s publikováním mám nemalé, takže není důvod něco takového nezkusit.

Plnit jsem jej začal už před 14 dny a oznamuji jej až teď a to ze dvou důvodů: abych věděl, že jej dokážu udržovat a aby na něm v době spuštění už něco bylo. Vypadá to, že informací je skutečně dostatek, denně dávám jednu až dvě zprávy z aktuálního dění. Ty se týkají především vývoje distribuce, nových zajímavých balíčků a také obecného dění (kdo na koho, kdo s kým a podobně).

Zatím na něm nenajdete diskuse ani žádné fórum. Původně jsem o něm vůbec neuvažoval s tím, že je to jen díra pro spam a útoky, ale teď ve mě hlodá červíček pochybností a uvažuju, že alespoň to obecné fórum by se hodilo. Co si o tom myslíte? Jaké fórum je podle vás nejvhodnější? Co známá děravost phpBB? Podělte se prosím v diskusi.

Stejně tak texty ještě nejsou dokončené a budu je postupně doplňovat a ladit. Doufám, že mě k tomu nepřejde chuť. Budu rád, když mě podpoříte nějakým nápadem, myšlenkou nebo jen tím, že se vyjádříte k (ne)užitečnosti takové aktivity.

Web má vlastní RSS kanál, takže pokud chcete vědět o tom, co se aktuálně děje, doporučuji se přihlásit k odběru.

Děkuji mnohokrát Martinu Hassmanovi za dva večery strávené nad společným laděním designu pro Internet Explorer, který odolával docela dobře.

Sdílet