Hlavní navigace

Debian a jeho pravidelný dvouletý cyklus

10. 10. 2011 11:27 (aktualizováno) Petr Krčmář

Vývojáři Debianu se rozhodli učinit rázný krok a vnést trochu pořádku do vydávání nových verzí. Debian tak bude mražen v pravidelných cyklech.

Od vývojářů Debianu přišla zajímavá novinka: Debian přechází na pravidelný dvouletý cyklus, což znamená, že testing bude mražen vždy v prosinci lichého roku. Debian Squeeze se tedy začne stabilizovat už na konci letošního roku.

Debian je obecně znám tím, že „vychází, když nastane správný čas“. To mnoha uživatelům (včetně mě) velmi vyhovuje, protože to omezuje jakoukoliv uspěchanost, termínovaný tlak na vývojáře a podobně. Na druhou stranu rozvolněný vývoj vrhá špatné světlo na celý projekt, protože nezaujatému pozorovateli se zdá, že to celé je nějaká nehezká a nespolehlivá anarchie. Vzniká tak pocit (jeho oprávněnost nehodnotím) nejistoty, chybějícího harmonogramu celkového chaosu kolem vývoje.

Vývojáři se tedy rozhodli udělat zajímavou změnu a mrazit v pravidelných intervalech, každé dva roky. To vyvolalo děs mezi některými uživateli, kteří se obávají dopadu na kvalitu systému. „Tohle se mi na Debianu líbilo – vydali něco, až si byli jisti, že to za něco stojí,“ píše se pod zprávičkou na Rootu. Podle mě je to obava lichá, protože se hovoří jen o začátku vydávacího procesu, ne o termínu jeho uzavření. Lenny se po zmražení připravoval sedm měsíců.

Ve stejné diskusi se hovoří o vlivu firmy Canonical (tvůrce Ubuntu), která svou distribuci staví právě na Debianu a nové verze vydává každého půl roku. Canonical se s Debianem dohodl na bližší spolupráci a oba vývojářské týmy se budou na vývoji podílet. Debian bude vyvíjet stable a Canonical nové Ubuntu LTS. Obě následující verze vycházejí na první polovinu příštího roku, kdy už by ke spolupráci mělo dojít.

Dvouletý cyklus jako takový navíc není nijak extrémně krátký, naopak se jedná o jeden z nejdelších vývojových cyklů mezi linuxovými distribucemi: Ubuntu, Fedora i Mandriva například vycházejí každého půl roku. Na konci mého článku o vydání Debianu Lenny je tabulka shrnující čas mezi jednotlivými verzemi. Tři ze čtyř posledních verzí (od roku 2002) vyšly s odstupem dvou let, výjimkou je Sarge, tomu to trvalo tři roky.

Z toho plyne, že vlastně k žádné výrazně změně nedochází. Vývojáři jen „oficializovall“ to, co už stejně plus mínus funguje samo. Jen teď bude jasné, kdy bude zmražený testing a přibližně v jaké době proběhne vývoj.

Co si o tom myslíte?

Pravidelný mrazící cyklus Debianu je

Sdílet