Hlavní navigace

Méně než 10 % IP adres!

9. 2. 2010 12:38 (aktualizováno) Petr Krčmář

Znovu se o tom začíná mluvit a je to dobře – IP adres začíná povážlivě docházet. Už je jich méně něž 10 % a situace se rychle zhoršuje. Co s tím?

Píšeme o tom poměrně pravidelně, dnes mi ve čtečce RSS přistál článek Ondřeje Filipa z CZ.NIC a tak jsem se rozhodl přidat do klubu těch, kteří na problém upozorňují. Snad se k nám přidají další.

IP adres velmi rychle ubývá, už je jich méně než 10 % a mezinárodní správce IANA už začala přidělovat rezervy. To spolu s úspornými opatřeními posouvá dno zásob o pár měsíců dále, ale rozhodně to situaci nevyřeší nadobro. Aktuální průběh ukazuje následující applet:

Podle některých hlasů dojdou adresy už letos, ale po zavedení zmíněných opatření se termíny mnohých odsunuly až na září roku 2011. Zřejmě to nebude ani tento termín, ale jak už bývá u lidstva zvykem, průser se začne řešit, až se to skutečně rozbije. V tomhle případě to nebude jinak.

Otázka zní, co bude dál. Je pravděpodobné, že až dojdeme skutečně na dno, začne IANA sbírat velké rozsahy, které se dříve přidělovaly třeba univerzitám. Ty budou naštvané, protože nebudou mít IP adresu pro každý počítač (jak by to mělo správně být), ale zase právě univerzity mají už dnes možnost připojit se k IPv6 (u nás to třeba Cesnet umí), takže právě to by mohl být správný impuls k přechodu.

Podle mě jsou ale jedinou šancí restrikce ze strany centrálního správce IP adres. Až se objeví první vážné překážky pro poskytovatele, začnou IP adresy rozdělovat, s tím by mohla přijít na řadu i podpora ze strany tvůrců obsahu. Zatím se k tomu příliš nikdo nehrne, protože není moc pro koho. Začarovaný kruh. A to i přesto, že IPv6 je hotová a vyzrálá technologie, o které toho bylo napsáno opravdu hodně. Stáhnout si můžete i skvělou knihu Pavla Satrapy: Internetový protokol IPv6.

Jste připojeni k IPv6 internetu?

Sdílet