Hlavní navigace

Nejmenší autorské dílo? Tři slova...

10. 10. 2011 11:29 (aktualizováno) Petr Krčmář

Dnes jsem se dočetl o posunu v soudním případu o „Upeč… třeba zeď“. Zdeněk Svěrák vysoudil 200 000 Kč za zneužití autorského díla.

Soudní případ Svěrák vs. Bauhaus se táhne už několik let, konkrétně šest. Sleduji ho už velkou část této doby a celé mi to přijde strašlivě absurdní. Navíc soudy tomu nasazují korunu, protože potvrzují, že je to naprosto v pořádku.

Ve zkratce, o co jde: Společnost Bauhaus v roce 2004 vyrukovala s novou reklamní kampaní, ve které použila slogan „Upeč… třeba zeď“. Zdeněk Svěrák firmu na podzim roku 2004 zažaloval za to, že využila bez svolení část jeho autorského díla, které je chráněno autorským zákonem. Po dlouhých tahanicích nyní soud vynesl rozsudek: Svěrák má pravdu a zaslouží si omluvu a autorskou odměnu 200 000 Kč.

O případ se zajímám především z toho důvodu, že se dlouhodobě věnuji autorskému zákonu, který přímo souvisí se softwarovými licencemi, o kterých jste mě mohli (a určitě zase budete moci) slyšet už mnohokrát přednášet na různých akcích a konferencích. Překvapivě je o tohle téma pořád zájem, lidé v tom nemají jasno. Zrovna před týdnem mě zase oslovil pořadatel jedné konference, jestli bych tam nepřednesl svou řeč o licencích. Ale zpět k případu.

Co je na tom celém zarážející? Především to, že jde o pouhá tři slova. Soudce zdůvodnil své rozhodnutí zcela jasně: „Tři slova z verše jedné písně jsou autorským dílem a spadají tak pod autorský zákon.“ Zbytek už jsou jen tahanice ohledně znaleckých posudků.

Podle soudce jsou je možné tři slova považovat za autorské dílo. Znamená to, že nesmíte třeba do blogu napsat větu „Když jsem byl malý1, chodíval jsem s dědou do lesa.“ Dokonce nesmíte napsat ani „Franta odešel a teď jsem tu sám2.“ nebo „Když se vrátili3 z restaurace, otevřeli si ještě víno.“.

To všechno jsou totiž tří a čtyřslovná autorská díla známých autorů písňových textů. Je jasné, že v případě Bauhausu šlo o záměr, ale troufám si říct, že text písně „Upeč třeba chleba, postav třeba zeď“ je tak zlidovělý jako „Jede jede mašinka“. Pokud bychom se měli držet rozhodnutí soudu, pak by každá už použitá tři slova byla autorským dílem. Hrozná představa, že?

Sám jsem autorem mnoha textů (samozřejmě ne písňových), ale žalovat někoho za to, že použil tři slova, která jsem použil já, by mě ani ve snu nenapadlo. Asi proto, protože to považuji za nebetyčnou hloupost. Ale… když ono to funguje.

Jsou podle vás tři slova autorským dílem?


1) Jaromír Nohavica: Hlídač krav
2) Vlasta Redl: Dvakrát
3) Mňága a Žďorp: Nejlíp jim bylo

Sdílet