Hlavní navigace

Readability: proměňte web v noviny

10. 10. 2011 11:34 (aktualizováno) Petr Krčmář

Dnešní čtenáři už nejsou zvyklí na webu číst delší texty. Jedním z důvodů je i vzhled některých stránek. Rozšíření Readability promění libovolný web v noviny.

Informace se přesouvají na web, klasické papírové noviny upadají a čtenáři raději civí do monitorů. To má jistě řadu výhod, ale má to i své nevýhody, které často čteme na internetu zhuštěné do jednoduchého hesla „papír je papír“. Faktem je, že dnešní různobarevné, předesignované a často nečitelné weby příliš nenahrávají čtení delších textů.

Kde čtete obecné zpravodajství?

To je také důvod, proč řada lidí po přečtení osmého odstavce článku raději panel zavře a jde číst zase něco jiného. Už jsem to slyšel mnohokrát. „Četl jsi ten článek?“ „Nedočetl jsem ho, bylo to na mě moc dlouhé.“. I když noviny v mnohém upadají, určité typografické standardy v nich obvykle zůstávají: rozumná velikost písma, optimální délka řádků, příjemný font (patkový) a podobně. Není to tak samozřejmě vždy, ale to je také důvod, proč pořád platí, že „papír je papír“.

Dnes jsem náhodou u Reného Nekudy objevil informace o projektu Readability (česky čitelnost). Jedná se o velmi jednoduchý nástroj, který umí ve vašem prohlížeči zobrazit z každého webu to podstatné – samotný obsah. Navíc v „novinové formě“, která se čte naprosto skvěle.

Na webu projektu si můžete nechat sestavit bookmarklet, který si pak uložíte do záložek ve svém prohlížeči. Můžete si naklikat velikost písma, zrušení hyper odkazů a jejich převedení pod čáru a podobně. Vygeneruje se vám bookmarklet. Protože je Readability velmi zajímavá věc, rozhodli se ji převzít i tvůrci rozšíření a tak si jej můžete doinstalovat přímo do prohlížečů: Firefox a Chrome.

Já sám používám Chrome, takže jsem nainstaloval a vyzkoušel v něm. V konfiguraci je možné zvolit vzhled upravené stránky, velikost, šířka a další drobnosti. Kromě toho si můžete vybrat klávesovou zkratku, kterou Readability na konkrétní stránce spustíte. Přímo v konfiguraci se vám zobrazuje příkladová stránka, na které jsou ihned vidět navolené změny.

Pak už můžete jít na to. Rozšíření slouží k úpravě konkrétních článků, ne titulních stránek. Pokud se o to pokusíte, upozorní vás na to.

Vyberte si nějaký standardní článek, který si chcete přečíst:

Pokud si jej chcete v klidu přečíst, stačí kliknout na nové tlačítko v liště prohlížeče. Okamžitě proběhne změna:

Můžete začít v klidu číst, stránka je hezky čistá – prostě jako v novinách. Vlevo jsou tři tlačítka, která slouží k návratu na originální stránku, vytištění textu a poslání článku mailem. Jednoduché a funkční. Vyzkoušejte.

Sdílet