Hlavní navigace

Připravujeme mobilního Roota

26. 6. 2010 19:43 Petr Krčmář

Konečně je to tady, podařilo se nám prosadit mobilní verze našich webů. Testovacím prostředím bude zřejmě Root. Jak mobilní verzi chcete?

O mobilní verzi našich serverů (viz proužek úplně nahoře) se mluví už asi rok a půl. Původně tu byl nápad, že pro nás bude weby „mobilizovat“ nějaká externí firma. Po velmi dlouhých průtazích, velmi špatné komunikaci z druhé strany, jsme my šéfredaktoři zatlačili a plán byl změněn – udělá se to v interní režii. Jásal jsem a pořád ještě jásám. Mobilní weby budou hezky čitelné, rychle stahovatelné a vůbec na mobilních zařízeních čitelnější.

Příští úterý proběhne hlavní schůzka nad celým projektem, který by měl být hotový poměrně rychle. Většina věcí je vyjasněná, ještě je třeba probrat některé funkce a plány doladit. Mobilizace se zaměří na hlavní obsah: články a zprávičky. Upravená bude samozřejmě i titulní strana, fotogalerie a podobně.

Chodíte na web z mobilu?

Teď tu mám ale jeden problém, k jehož vyřešení potřebuji vás: neshodli jsme se na tom, jak se má web chovat při první návštěvě čtenáře z mobilu. Představte si, že vytáhnete z kapsy svého Androida, iPhone nebo jiný telefon a zadáte www.root.cz. Můžou se stát dvě věci:

Varianta A: Automaticky budete přesměrováni na m.root.cz a zobrazí se vám mobilní web. Samozřejmě bude možnost přepnout jedním klikem web do standardní velké podoby.

Varianta B: Dostanete se na velkou podobu webu, ale někde nahoře bude nápis typu: „Vítejte, vidíme, že přicházíte z mobilu, můžete přepnout na mobilní verzi.“ + samozřejmě odkaz.

V každém případě bude možné obě možnosti přepínat, ale teď jde o to, která vlastně naskočí jako standardní, když přijdete poprvé: mobilní nebo tradiční. Část lidí chce variantu A, část chce B. Ptal jsem se i různých známých a dozvěděl jsem se různé argumenty a samozřejmě příklon k té či oné variantě. Ostatní weby to mají taky různě: iHned.cz vás přehodí rovnou na mobil, SME.sk vám jen nabídne změnu.

Hlavním argumentem pro A je, že se vám nebude vůbec načítat objemná titulní strana a rovnou se dostanete na tu správnou, která je pro vás optimalizovaná. Zastánci varianty B zase argumentují tím, že si chtějí až sami dodatečně zvolit, že chtějí přejít na mobilní verzi, standardně chtějí vidět tu plnou. Samozřejmě když navštívíte rovnou m.root.cz, dostanete se na mobilní tak či tak. Tady se jedná jen o www.root.cz z mobilu. Co vy na to?

Co se má stát při návštěvě www.root.cz z mobilu?

Sdílet