Hlavní navigace

Riskuj už nikdy nebude jako dřív, vyhrávají počítače

16. 1. 2011 23:31 (aktualizováno) Petr Krčmář

Společnost IBM oznámila další zajímavý průlom v oblasti umělé inteligence, když se jí podařilo vytvořit počítač, který umí hrát televizní soutěž Riskuj a ještě v ní vyhraje.

Určitě znáte televizní soutěž Riskuj, která u nás běžela mnoho let. Hráči je předloženo několik různých okruhů otázek a v nich jsou ukryty otázky s různou obtížností. Podle obtížnosti jsou také otázky ohodnoceny finanční částkou. Hráč vybere okruh a částku a pak je položena otázka. O odpověď se hlásí hráči stisknutím tlačítka. Pokud nejrychlejší hráč odpoví správně, částka se mu připíše, pokud špatně, částka se odečte. Jednoduché.

Přestože u nás byla soutěž Riskuj vždycky považována za televizní soutěž druhého nálevu a nedosahovala sledovanosti, atraktivnosti ani nebyla propagována jako Superstar a podobné věci, v USA se jedná o velmi populární záležitost, která běží v televizi nepřetržitě od roku 1964 – tedy 47 let! Jedno pravidlo je ovšem v USA velmi odlišné – soutěžící nemůže odpovědět jednoduše „Karel Gott“, ale musí položit otázku typu „Kdo je Karel Gott?“

Ivan Rössler, bývalý šéf zábavy na Nově, mi vyprávěl, že když po zakoupení tohoto formátu (který se v USA jmenuje Jeopardy) dohadovali úpravu pravidel pro Česko, bylo velmi obtížné vysvětlit Američanům, že v češtině se netvoří otázka jen pomocí slovosledu (jako v angličtině), ale často stačí jen změnit intonaci. Proto by požadavek na otázku byl vlastně nesmyslný a nebylo by možné odlišit, jestli byla vyřčena otázka nebo ne.

Ale teď už k tomu hlavnímu: IBM má nový počítač s názvem Watson, který dokáže Jeopardy vyhrát. Připravuje se oficiální kolo proti počítači a ve čtvrtek probíhalo testovací kolo, ve kterém proti Watsonovi soutěžili zkušení borci Ken Jennings a Brad Rutter. Watson nad nimi dokázal vyhrát.

Watson je superpočítač IBM složený z 2880 procesorů POWER7 a disponující 15 terabajty paměti. Softwarové vybavení kombinuje schopnost rozeznávat lidskou řeč, mluvit lidskou řečí, učit se a absorbovat informace. Během soutěže není samozřejmě vidět celý počítač, ale jen velký displej a uslyší Watsonův hlas. Trochu to připomíná počítač HAL z Vesmírné Odysey.

Samotné přiřazování odpovědí k otázkám a odpovídání lidským hlasem není nijak oslňující, zajímavější ovšem je velmi rychlé pochopení otázky v reálném čase. Nezapomeňte, že Watson musí otázku pochopit okamžitě a velmi rychle se účastnit hlasování o možnost odpovědi. Musím říct, že je to velmi působivé video. Podívejte se sami.

Mimochodem pánové Jojin & HedgeHog už stihni k této události připravit vtipný komiks.

Sdílet