Hlavní navigace

ZTE Blade: instalace CyanogenMod 7

25. 12. 2011 0:12 (aktualizováno) Petr Krčmář

Před několika dny jsem tu psal o svém novém telefonu ZTE Blade. Mám v něm alternativní systém CyanogenMod, který je lepší než originál.

Když jsem si kupoval ZTE Blade, přečetl jsem si v recenzích, že dodávaný systém není nic moc a je záhodno ho vyměnit za něco lepšího. O koupi tohoto modelu rozhodl i fakt, že jej podporuje CyanogenMod a upgrade by proto neměl být problém. Navíc mám po ruce Adama, který má s Androidem velké zkušenosti, takže bylo rozhodnuto.

Podle podrobných návodů na webu jsem rootnul, nainstaloval ROM Manager a nainstaloval nejnovější stabilní CyanogenMod 7.0.3 (dále jen CM) včetně Google aplikací. Povedlo se to docela dobře, návody jsou napsány dobře. Jediný zádrhel byl v tom, že mi Debian odmítl telefon detekovat. V lsusb  vidět byl, ale Android SDK ho ve výpise neměl. Nakonec jsem rootnul z manželčina Eee, kde je Ubuntu.

Všechno vypadalo a chovalo se na první pohled dobře, takže jsem u CM zůstal. Samozřejmě mám zálohu pro případ, že bych se chtěl vrátit k originálu. Mimochodem originál je Android 2.1, s CM jsem získal Android 2.3.3. Po několika dnech jsem ale zjistil několik nepříjemných softwarových závad:

  • nehraje FM rádio
  • nefunguje kompas
  • nefunguje čidlo náklonu, displej se neotáčí
  • oznamovací LED svítí pořád
  • výdrž je mizerná, po půl dni je vybito

To jsou samozřejmě dost zásadní problémy, které bylo zcela nutné odstranit. Pročítal jsem fóra a nahlášené bugy a došel jsem k tomu, že by vše již mělo být v SVN odstraněno. Ostrá verze 7.0.3 je totiž už docela stará (z května 2011) a je to jedna z prvních verzí CM, která Blade podporovala. Chyb tedy bylo jako máku.

Po konzultaci s Adamem jsem se proto rozhodl přejít na vývojovou verzi CM. K dispozici jsou night buildy, které obsahují nejčerstvější změny, ale také nejčerstvější chyby, jak jsem se brzy přesvědčil. Stáhl jsem nejnovější noční sestavení očíslované jako 201 a uložil jej na kartu. Přebootoval jsem do ClockWork manageru, což je malý Linux, který umí dělat systémové zásahy, hlavně přepisy paměti z obrazů na SD kartě. Zapsal jsem a restartnul.

Start proběhl, ale velmi rychle jsem zjistil, že mám problém: nefunguje GSM. Telefon se vůbec nepokoušel připojit do sítě. Vůbec nevysílal. Při pokusech o aktivaci jsem se jen dozvěděl, že „Chyba při hledání operátora“ a bylo mrtvo.

Rozhodl jsem se tedy jít ve vývojové verzi o kus zpět. Logickou úvahou jsem došel k verzi 179 (jen tři night buildy zpět, nenechte se zmást číslem), po které byla ve vývoji dvacetidenní mezera. Z toho jsem usoudil, že toto sestavení bude bezproblémové, protože po jeho vydání nebylo třeba dělat žádné další zásahy a rychlé opravy chyb. Samozřejmě jsem se taky mohl mýlit a vývojáři si prostě mohli dát pauzu, ale neměl jsem co ztratit. Vždycky bych se mohl vrátit k zálohované originální ROM.

Stáhl jsem tedy verzi 179 a znovu přepsal. Po rebootu se telefon okamžitě přihlásil do sítě a vše se rozeběhlo, jak mělo. Tuhle ROM tam mám už pět dní a není s ní nejmenší problém. Pokud budete do Blade dávat CM, doporučuji tedy noční sestavení 179, dokud nevyjde nová ostrá verze 7.1.0. Kompas funguje, rádio také, displej se natáčí a oznamovací LED zhasíná, jak má. Výdrž je výborná, jak jsem už psal v minulém článku.

Nečekanou změnou je také aktualizace na novější Android. Místo původního 2.3.3 je v nočních sestaveních už 2.3.5. Snad vám můj příběh pomůže, pokud budete chtít Blade také aktualizovat na CM7.

Sdílet