Hlavní navigace

MPlayer a zvýšení rychlosti bez „héliového efektu“

10. 10. 2011 11:43 (aktualizováno) Petr Krčmář

MPlayer je výborný přehrávač, který používám na přehrávání veškerého audiovizuálního obsahu. Umí i zrychlovat tempo, aniž by posouval výšku zvuku směrem nahoru.

Kamarád mi před časem vyprávěl, že kouká na Star Trek a že kouká při vyšší rychlosti. Když jsem se ho ptal na frekvenční deformaci zvuku, kterou to musí způsobovat, řekl mi o patchi ScaleTempo, který to řeší. Já jsem včera přišel na to, že MPlayer (alespoň ten z Debianu) má tuto funkci už integrovanou.

Můžete tak zrychlovat běh filmu a herci nebudou pískat, jako by se nadechli hélia. Prostě jen budou mluvit rychleji, ale frekvence hlasů (i dalších zvuků) zůstane zachovaná. Zda to váš MPlayer umí, zjistíte příkazem:

$ mplayer -af help|grep tempo

Pokud se objeví řádek s filtrem scaletempo, pak je vše připraveno. Pro přehrání pak stačí pustit:

$ mplayer -af scaletempo Film.avi

Pokud chcete mít filtr zapnutý trvale (není důvod ho tam nemít), stačí do konfiguračního souboru ~/.mplayer/config přidat:

af="scaletempo"

Při přehrávání pak stačí rychlost měnit pomocí hranatých závorek [ ], respektive na české klávesnici je to AltGr+[ a AltGr+]. Funguje to samozřejmě nejen u videa, ale i u zvukových nahrávek. Hodí se to ve chvíli, kdy chcete projet třeba přednášku nebo nudnou kecací pasáž v nějakém seriálu. Rychlost 1,2 působí skoro normálně a po chvíli vám ani nepřijde, že je něco zrychleného. Můžete jít samozřejmě ještě dál, srozumitelnost je výborná a ke zkreslení zvuku nedochází.

Sdílet