Hlavní navigace

Jaký je dotykový Kindle Touch?

31. 1. 2012 9:15 (aktualizováno) Petr Krčmář

Poprvé se mi dostala do ruky nová čtečka Kindle Touch s dotykovým displejem. Opět jsem se rozhodl sepsat postřehy.

Ohlasy na můj blogpost o nové čtečce Kindle 4 byly velmi dobré a bylo jich hodně, proto jsem se rozhodl napsat další podobný text o dotykové variantě Kindle Touch. Před několika dny se mi totiž dostala do ruky, takže mám praktické postřehy.

To hlavní zůstalo: jedná se o další z řady čteček od Amazonu se vším všudy. Má 6" e-ink displej (stejně jako třeba Kindle 3), umí číst hlavně formát Mobi, je propojená s e-obchodem Amazon, umí přijímat knížky e-mailem po Wi-Fi a podobně. Rovněž po softwarové stránce je velmi podobná svým předchůdcům, má stejné rozhraní, stejné možnosti a schopnosti.

Dotyky a další hardware

Hlavní novinka se ukrývá pod slovem Touch. Jedná se o variantu s dotykovým ovládáním. To není úplná novinka, takové čtečky dělala třeba firma Sony (třeba model PRS-650), je tu ale jeden podstatný rozdíl. Zatímco někteří jiní výrobci používali dotykovou vrstvu umístěnou před displejem, Amazon vsadil na infračervené snímače, které jsou umístěné v rámečku kolem displeje. Tento přístup odstraňuje velký problém: snížení kontrastu. Klasická dotyková vrstva výrazně zhoršovala komfort čtení, infrapaprsky samozřejmě e-ink nijak neomezují.

Touch navíc není třeba ovládat jen prstem, ale můžete použít jakýkoliv rozumný předmět. Ovládání vám třeba bude fungovat i v rukavicích nebo můžete ťukat druhou stranou propisky, kterou máte právě v ruce. Jen pozor na poškození fólie nad displejem. Nesmíte se splést a začít na Kindle psát, to by byla katastrofa. Displej zvládá i více dotyků zároveň, čehož rozhraní občas využívá.

Na první pohled vypadá Touch stejně, jako Kindle 4, rozdíly tu ale jsou.

Touch je o kousek větší a těžší. Přesněji o 2 mm a 50 g. Není to nijak dramatické, pořád jde o příjemný kousek hardware, ale když jste někdy drželi v ruce čtyřku, bude vám Touch připadat opravdu o kus větší. Naštěstí se nezměnila jen velikost, ale i některé parametry. Můžeme říct, že se interně Touch více podobá Kindle 3 než 4. Má opět 4 GB paměti (3 GB na knížky) a baterie vydrží dva měsíce při půl hodině čtení denně. Oba tyto parametry jsou tedy dvojnásobné proti čtyřce a stejné jako u trojky.

Touch se také liší absencí tlačítek. Má jen jedno středové, které vlastně na první pohled ani nevypadá jako tlačítko. Jsou to takové černé vroubky, které jsou ale pod krytem propojené a dají se zmáčknout. Slouží jako home – tedy pro návrat do hlavní nabídky. Dole na zařízení najdete jednoduché zapínací tlačítko (stejné jako u čtyřky) a tím končí tlačítková výbava. Vše ostatní se děje na dotykovém displeji.

Abychom dokončili popis hardware, musím se zmínit ještě o konektorové výbavě. Ze spodní části zařízení vykukuje mikro USB port pro nabíjení a komunikaci a také 3,5mm jack pro sluchátka. Ano, Kindle Touch má opět (stejně jako trojka) podporu pro přehrávání mp3 a čtení nahlas. Proto má na těle i reproduktory.

Jak se to ovládá

Pravděpodobně vás bude nejvíce zajímat, jak se Kindle Touch ovládá, protože v tom je také největší změna proti dřívějším modelům. Jak už jsem řekl, drtivou většinu akcí provádíte na dotykovém displeji. Nejčastější je určitě obracení stránek. Obrazovka není při čtení rozdělena na stejné části, ale největší kus je určen pro obracení vpřed. Jen proužek vlevo pak obrací zpět a přibližně stejný proužek nahoře otevírá menu. Nejlépe to ukáže obrázek:

V menu je pak možnost vyhledávat, navštívit obchod Amazonu, skočit na jinou pozici v knize nebo měnit písmo. Velikost fontu je možné změnit i přímo při čtení tak, že použijete dva prsty a roztáhnete je po displeji od sebe nebo k sobě. Objeví se dialog písem a font se skokově změní.

Když už jsme u nastavení, zmíním docela nepříjemný softwarový problém – tedy ona je to spíš vlastnost. Kindle Touch neumí zobrazovat knížky na šířku. Já osobně to nepoužívám, ale viděl jsem docela dost lidí, kteří tak četli. Zvláště na PDF je to docela šikovné, protože můžete stránku zvětšit. Touch to (zatím?) neumí, existují snad nějaké neoficiální hacky, které to zpřístupní. Nezkoumal jsem.

Touch umí na displeji zobrazit i virtuální klávesnici, která je tentokrát skutečně QWERTY, takže nebudete muset tápat, jako u Kindle 4. Objeví se vždy, když kliknete na políčko, do které je možné něco vepsat. Její ovládání je pohodlné, psaní má mírné zpoždění, na což si musíte zvyknout. Nevadí to ale, můžete prostě mačkat virtuální tlačítka a písmena se objevují postupně.

Existují ještě další gesta, třeba pro přeskakování kapitol a podobně, ale ta jsem nezkoumal, měl jsem Kindle v ruce jen chvíli. Kromě prostého ťukání reaguje čtečka na různé šoupání všemi směry a podobně, určitě někde bude šikovný návod na to, co všechno dotykové ovládání umí. Práce s Kindle Touch je docela příjemná, i to obracení stránek dotykem se dá přežít. Jen při práci jednou rukou mi přijde obracení docela nepohodlné, protože musíte palcem „sáhnout“ poměrně daleko od okraje, abyste ťukli. Osobně bych uvítal, kdyby měla čtečka i hardwarová tlačítka a uživatel by si mohl vybrat, jestli chce právě šmátrat po displeji nebo cvaknout tlačítkem na okraji.

X-Ray

Čtečka má jednu softwarovou novinku, kterou jsem sice neměl možnost vyzkoušet, ale četl jsem o ní. Nová funkce X-Ray umožňuje vytvářet v knize „rejstříky“ k různým osobám, místům a pojmům. Při čtení pak máte možnost zobrazit si podrobné informace o všech pojmech v knize. Navíc je možné si nechat přehledně zobrazit, kde přesně se pojmy vyskytují. Vypadá to pak trochu jako čárový kód. Viz obrázek.

Ty černé čáry ukazují, ve kterých místech je zmíněné slovo v knize obsaženo. Můžete si také nechat zobrazit náhled těchto míst a nechat se tam přenést. Nefunguje to ale nijak automaticky, tuto databázi je třeba naplnit při vytváření knížky. Příjemné to bude v beletrii, vysoce užitečné pak v odborné literatuře, kdy budete moci zjistit, kde se pojem nachází a rychle načerpat informace.

X-Ray má ještě další schopnost, dokáže hledat informace o pojmech na Wikipedii. Netuším, jestli je třeba být pro tuto funkci online, nebo je článek z Wikipedie už uložen offline v samotné knize. Opět se to bude hodit zejména při čtení odborných knih, kdy si budete moci dohledat informace o neznámém pojmu.

Shrnutí

To je vše, zkusím ještě na závěr shrnout klady a zápory. Pokud budu porovnávat, pak s Kindle 4, což je bratr Kindle Touch a tak je fér srovnávat tyto dva přístroje.

Plusy

  • dotyková vrstva neomezující čtení
  • dotyky více prsty
  • dvojnásobná výdrž na baterie
  • dvojnásobná paměť
  • schopnost přehrát mp3
  • rejstříky X-Ray

Mínusy

  • větší tloušťka
  • větší hmotnost
  • chybí hardwarová tlačítka na obracení stránek
  • neumí režim na šířku

Sdílet