Hlavní navigace

iVysílání ČT24 třeba ve VLC

8. 9. 2011 12:03 (aktualizováno) Petr Krčmář

Řešil jsem (a vyřešil) problém s přehráváním ČT24 jinde než ve Flashi. Poradím vám kompletní postup, odzkoušený ve VLC i MPlayer.

Včera jsem byl u známých, kteří nemají televizi. Občas ale koukají na ČT24 kvůli zpravodajství a pouští si to v iVysílání na počítači s Mintem. Zrovna to tam běželo a podle trhanosti to vypadalo spíš na rozhlas s fotografiemi. Jejich obstarožní počítač v kuchyni prostě nestíhal to video ve Flashi pouštět. Ptali se mě na to, jestli s tím není možno něco udělat. „Samozřejmě ano, ideálně to pouštět v nějakém normálním přehrávači, který není tak náročný jako Flash,“ odpověděl jsem.

Dal jsem se tedy do hledání URL, ale na první kouknutí jsem ho nebyl schopen ze stránky vydestilovat. Až večer doma jsem na to pořádně sedl a zjistil jsem to. Návod pro ně i pro vás je tady. Pokud používáte (jako já) řádkový MPlayer, můžete takto:

$ mplayer -cache 2048 rtmp://prg-srv-cdn08.nacevi.cz:1935/ct24/ct24live1-m.sdp

Pro běžného uživatele ale bude užitečnější návod pro přehrávač VLC. V přehrávači vyberte z menu Média → Otevřít síťový proud. Otevře se vám následující dialog.

Do něj vložíte adresu:

rtmp://prg-srv-cdn08.nacevi.cz:1935/ct24/ct24live1-m.sdp

Televize vám hned začne hrát.

Pokud chcete, aby si tento kanál VLC zapamatovalo, stiskněte Ctrl+L a přetáhněte odkaz ze Seznamu skladeb do Knihovny médií. Můžete si jej samozřejmě přejmenovat tak, že klepnete pravým myšítkem a vyberete Informace. Přepsat to můžete třeba na ČT24, jak to mám na obrázku já.

No a to je celé. Teď už stačí vždycky jen otevřít VLC, vybrat v Knihovně médií nový kanál a ten začne hrát. VLC zatěžuje podle mých jednoduchých měření počítač asi jen třetinově proti Flashi. Na slabších strojích tedy bude změna rozhodně znát.

Doplnění: takto je možno přehrávat i ČT4 Sport, pokud tam běží pořady, které si ČT vytváří sama. V opačném případě bude ve videu pouze upozornění o tom, že aktuální pořad se přes internet nevysílá. Pro ČT4 použijte následující URL:

rtmp://prg-srv-cdn08.nacevi.cz:1935/ct4/ct4live1-m.sdp

Sdílet